Skip to main content

L’entitat reguladora de l’audiovisual valencià alerta sobre les conseqüències de la proliferació de notícies falses, en especial sobre la recent DANA que ha colpejat tràgicament diverses comarques valencianes, que poden generar desinformació i alarma social entre la població.

El Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana (CACV) ha elaborat un informe sobre els discursos d’odi i les notícies falses que estan proliferant en els últims temps en els diferents sistemes comunicatius, especialment en Internet i les xarxes socials.

En l’extens treball s’analitzen les mesures regulatòries que s’han implementat sobre la desinformació en els diferents països de la Unió Europea i com aquestes es relacionen amb la llibertat d’expressió.

Des de la institució valenciana s’entén que la regulació dels discursos d’odi a les plataformes de contingut digital, però també als mitjans tradicionals, no implica haver de limitar la llibertat d’expressió, però sí que planteja la necessitat d’establir límits amb l’objectiu de protegir altres drets fonamentals, com el dret a la igualtat o a la dignitat.

Entre les recomanacions que assenyala el document hi ha la de fomentar l’educació mediàtica de la ciutadania, particularment entre la població més jove, i la de promoure un ecosistema comunicatiu digital basat en la transparència, que done rellevància a la informació de qualitat, que proporcione ferramentes per a localitzar la desinformació i que puga establir mecanismes per a protegir la democràcia i per a facilitar els processos de canvis legislatius.

L’informe posa de manifest la preocupació del CACV per la proliferació dels discursos d’odi i la necessitat d’identificar i de denunciar aquestes pràctiques intencionades i proporcionar recursos a la ciutadania per a reconéixer-les, protegir-se i fer valdre el seu dret a una informació veraç, com un dret fonamental en democràcia.

Aquest informe coincideix amb l’elaboració i amb la distribució d’informacions malintencionades i fraudulentes, tant des de l’esfera digital com des de mitjans de comunicació tradicionals, que generen confrontació i alarma social en un moment especialment significatiu per a la societat valenciana, encara commocionada per la devastació causada per la recent DANA, que ha provocat la pèrdua de més de dues-centes vides humanes i danys materials extraordinàriament elevats. El CACV vol reconéixer el valor informatiu dels mitjans locals i de proximitat, que han realitzat una important tasca de servei d’interès general i alerta de la necessitat de reforçar les tasques de contrastació d’informació en situacions com la que estem vivint.

El Consell Audiovisual de la Comunitat Valenciana té representació i està integrat en el Grup EMIL -EPRA’s Media and Information Literacy Taskforce- que tracta específicament els continguts d’odi a Europa, dins de l‘EPRA –European Platform of Regulatory Autorities-.