Skip to main content

El Consell de la Generalitat ha autoritzat este dimarts 17 d’octubre la creació de la Càtedra d’Anàlisi i Prospectiva de l’Audiovisual i la Càtedra de Cultura Audiovisual, a través de dos convenis de marc entre el Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana i set universitats valencianes que compten amb estudis de comunicació.

La creació d’estes càtedres interuniversitàries té com a finalitat desenvolupar espais d’investigació interuniversitaris referits al món audiovisual com a eix de coneixement i de la comunicació.

En este sentit, la Càtedra d’Anàlisi i Prospectiva de l’Audiovisual estarà integrada per les cinc universitats públiques de la Comunitat Valenciana: la Universitat de València-Estudi General, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Jaume I de Castelló, la Universitat d’Alacant i la Universitat Miguel Hernández d’Elx. La seua finalitat serà constituir un espai d’investigació sobre el món audiovisual com a vector de coneixement i de la comunicació i sobre les tendències de transformació del sistema comunicatiu a conseqüència de la convergència de la indústria de la comunicació, la del coneixement, les telecomunicacions i anàlisis de les seues diverses implantacions socials

D’altra banda, la Càtedra de Cultura Audiovisual estarà integrada per dues les universitats privades de la Comunitat Valenciana que imparteixen comunicació audiovisual (CEU Cardenal Herrera i la Universitat Internacional Valenciana-VIU). I la seua finalitat serà promoure una plataforma acadèmica interuniversitària que permeta la creació d’un espai d’investigació sobre les dinàmiques, els conceptes i les vies de desenvolupament de la cultura audiovisual, i s’incardinarà l’audiovisual en el seu context social, econòmic, ideològic, etc. i vinculant-lo amb altres formes d’expressió cultural.

Tots dos convenis marc tindran una vigència de 4 anys i, per al desenvolupament de les activitats especifiques, el CACV subscriurà els oportuns acords amb cada universitat, i finançarà estes activitats amb l’aportació econòmica anual que s’establisca en els seus pressupostos de l’exercici corresponent.

Tenint en compte que vivim en un món que ja no s’entén sense la tecnologia, i que cada tecnologia implica unes formes d’acció i de relació, que acaben articulant els imaginaris i condicionant comportaments i maneres de fer la realitat, la creació de les dues càtedres fa possible i fomenta el coneixement i la difusió de la tecnologia. També s’ocupa d’aspectes com l’alfabetització mediàtica, encarregada de programar significats formatius per a la comprensió d’aquelles pràctiques educatives articulades pels nous mitjans digitals.

Amb la finalitat d’afrontar els objectius proposats, les dues càtedres desenvoluparan activitats d’investigació, de docència i de difusió del camp audiovisual. Totes dues càtedres podran realitzar jornades de divulgació, tindran l’oportunitat de dur a terme publicacions sobre els temes d’interés circumscrits a l’àmbit de la càtedra, així com l’organització d’exposicions, de conferències, la promoció d’esdeveniments científics i l’articulació d’activitats culturals.

El Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana és l’autoritat audiovisual independent, creada mitjançant la Llei 10/2018, de 10 de maig, en compliment del que es disposa en article 56.3 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, encarregada de vetlar pel respecte dels drets, de les llibertats i  dels valors constitucionals i estatutaris en l’àmbit dels mitjans audiovisuals en la Comunitat Valenciana i pel compliment de la normativa vigent en matèria audiovisual i de publicitat, d’acord amb els principis d’actuació i les funcions que li atribueixen la normativa vigent. Si bé la seua Llei de creació del CACV es va aprovar en 2018, el nomenament dels consellers i de les conselleres i del president de l’entitat es va realitzar el 28 de juliol de 2021.